Европейският съюз се стреми да избегне засилване на ролята на

...
 Европейският съюз се стреми да избегне засилване на ролята на
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер: САЩ нямат право на глас за разширяването на ЕС

 Европейският съюз се стреми да избегне усилване на ролята на Съединени американски щати и Русия в страните от Западните Балкани, съобщи нощес в изявление за телевизия Евронюз ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи ТАСС.   " Когато става дума за присъединението на страните от Западните Балкани, за разширението, те (САЩ- бел. БТА) нямат право на глас, решенията са на Европейския съюз, не на Съединени американски щати. Ние ги почитаме и приветстваме техния принос, само че не бих желал Съединени американски щати да играят огромна роля в процеса, а след това това да докара до увеличение на ролята на Русия ", посочи Юнкер.   Той сподели също, че не принуждава Сърбия да избира сред Русия и Европейски Съюз, като означи, че сърбите би трябвало да имат естествени връзки с Москва и да поддържат положителни връзки с Европа. По думите на Юнкер, процесът на европейска интеграция " не е ориентиран против никого ".  
Председателят на Европейска комисия означи, че всички сътрудници в района водят съгласувана външна политика, само че сърбите имат друга позиция, като не се причисляват към глобите против Русия. Същевременно той уточни, че с приближаването си към участие в Европейски Съюз Сърбия също ще би трябвало да съгласува външната си политика с останалите членки.

" Това обаче не е въпрос на краткосрочна вероятност ", сподели Юнкер.

В същото изявление Юнкер уточни, че Европейски Съюз не оказва напън и за решение на разногласието за името на Македония, който Скопие води с Атина.

" Натискът не е инструмент, който би трябвало да използваме. Насърчаваме Гърция и Бившата югославска република Македония да намерят решение по въпроса за името, те са ангажирани в договаряния, само че ние не би трябвало да се намесваме ", сподели Юнкер, представен от организация МИА.

Той отхвърли да отговори на въпроса дали е целесъобразно настояването на Гърция Македония да промени Конституцията си.

 
По публикацията работи: Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР